Evimizdeki wi-fi nin gücünü arttıralım...

Aşağıda, evinizdeki Wi-Fi sinyalini arttıracak 12 yöntem veriyoruz. Bunları deneyerek daha iyi bir bağlantı sinyali alabilirsiniz. Şimdi sırayla bütün yöntemleri denemeye başlayalım;
1- Evinizdeki 2.4GHz frekansında çalışan cihazlar ağ trafiğini etkileyebilir. Bu cihazların yerini değiştirin. Sorun olabilecek aletler; Telsiz telefonlar, Mikrodalga fırınlar, bebek monitörleri, güvenlik alarmı, tv uzaktan  kumandaları, otomatik garaj kapısı açacakları... Bu cihazların etkileyip etkilemediğini görmek için, cihazı kapatıp bilgisayarınızdan bağlantı sinyali gücünü test edin.


2- Sinyal kanalını değiştirin. Yönlendiriciler, kanal sayısı bir ve on arasında birden fazla kanalda yayın yapabilirler. Yönlendiricinizi diğer kablosuz ağlar arasında, net ve güçlü bir sinyal sağlayacak bir kanala değiştirin.


3- Yönlendiricinizin ağ yayın modunu (network broadcast mode) değiştirin. Yönlendirici destekliyorsa, yeni 802.11n standardını kullanmayı deneyin. 802.11n standardı 802.11 a/b/g ile karşılaştırıldığında çok daha büyük bir alan ve sinyal gücü sunuyor.


4- Yönlendiricinin yönünü değiştirin. Bazen aradığınız çözüm çok basit olabilir. Yapmanız gereken tek şey yönlendiriciye yeni bir yer bulmak ve yönünü değiştirmek olabilir. Çoğu insan çirkin bir görüntü olmasın diye yönlendiriciyi bir dolaba veya kabine gizler. Her türlü duvar ve kapı sinyal gücünü emer. Yer seçerken şunlara dikkat edin; Etkili yayın aralığını arttırmak için mümkün olduğunca yukarı kaldırın. Evinizin, büronuzun ortasına yakın yerleştirin. Merkezi bir konumda bulunan bir masa ya da kitaplık gibi bir yere koyun. Metal raf, dosya dolapları, buzdolabı, ranza gibi herhangi bir metal eşyadan uzak tutun.


5- Yan daire, yan büro, karşı apartman vb.. gibi dışarıdan da sinyal girişimi olabileceğini unutmayın. Mümkün olduğunca yan komşunun yönlendiricisine uzak bir yer seçin. Buna ek olarak, diğerlerinin kullandığından farklı kanal kullanmaya çalışın. Evinizde mükemmel bir kanal bulmak istiyorsanız, wi-fi analyzer gibi bir yazılım aracı kullanın.


6- İletim gücünü (transmit power) arttırın. Genelde yönlendiriciler 50mW a kadar iletim (Xmit) gücünü arttırabilir. Ancak cihazınızın çok ısınma ve zarar görme ihtimalini göz önünde bulundurun.


7- Anteni değiştirin. Anteni yerinden sökerek daha fazla güç sunan başka bir model yönlendirici üzerindeki yayın anteniyle değiştirin. Bütün yönlendiricilerde anten çıkartılamayabilir. Ancak çoğunda çıkartılabilir şekildedir.


8- Bir tekrarlayıcı (Repeater) kurun. Tekrarlayıcı, kablosuz ağ genişletici gibi davranır. Tekrarlayıcı sinyali alır ve arttırarak gönderir.


9- Kablosuz kuvvetlendirici - güçlendirici (Wireless Amplifier -booster) kurun. Güçlendirici (Booster) bazen Tekrarlayıcıdan (Repeater) daha uygun olabilir. Hem gelen hem giden sinyali arttırmak için iki yönlü kuvvetlendirici kullanın.


10- İnce folyo ile yönlendirici (reflektör) yapın. Folyo ile yapılan bir yönlendirici sinyali arttırabilir. Aynı zamanda sinyalin yönlendirilebileceğini unutmayın. Folyoyu parabol şeklinde kesip anteni odak noktasına yerleştirin.


11- Periyodik olarak resetleyin. Çok basit geliyor ama teknik destek sorunlarının çoğunu sadece sıfırlamak ya da düzenli olarak yeniden başlatmak çözebilir (internet sağlayıcınıza yapacağınız ilk şikayette de zaten sizden bunu isteyecektir).


12- Yazılım güncellemelerini yapın. Fakat eğer eski bir yönlendiriciniz varsa ve güncellemelerinizi periyodik yapıyorsanız, muhtemelen en iyi ve en etkili yazılım güncellemesine zaten sahipsiniz.


Hepsi bu kadar. Artık elinizdeki donanımla elde edebileceğiniz sinyal gücünün en iyisini elde ettiniz. 

İyi eğlenceler...